Büyükada

Büyükada’nın tarihi

Güzel olduğu kadar karanlık geçmişe de sahip olan Büyükada…

Sürgün hayatını burada geçiren en ünlü tutsak kimdi?

Büyükada’da bulunan Rum Yetimhanesi’nin en büyük özelliği nedir?

Yıllardır devam eden fayton sorunu nasıl son buldu?

Büyükada’nın tarihine yolculuk...

Büyükada

Prens Adaları’nın en büyüğü Büyükada’dır. Yunanca adı Prinkipo dur. Adanın, biri güney diğeri kuzeyde olmak üzere iki ana tepesi bulunmaktadır. Güneydeki tepe Yücetepe, kuzeydeki ise İsa Tepesi’dir. Seyahatnamelerden ve tarihi olaylardan anlaşıldığı kadarıyla Büyükada, Bizans döneminde de Osmanlı döneminde de hep meskûn kalmıştır.

19. Yüzyılın ilk yarısında 3 bin kadar olduğu tahmin edilen Büyükada’nın nüfusu, Adalar’a vapur işlemeye başladıktan sonra artmış, 20. yüzyıl başlarında 5 bini aşmıştır. Ada’nın nüfusu bugün 8 bin civarındadır. Ancak ada nüfusu, yazları günübirlik ziyaretler ve yazlığa gelenler nedeniyle çok daha fazla artmaktadır.

Büyükada’ya, günümüzde Sirkeci, Kabataş ve Bostancı’dan kalkan ada vapurları ve Mavi Marmara motorları ile ulaşmak mümkündür. Adalarda otomobil yasağı vardır. Bu da,  adaların gürültüden uzak, havası temiz bir mevki olarak kalmasını sağlamaktadır.

2020 yılına kadar ada içi (Büyükada, Heybeliada, Burgazada) dâhili ulaşım faytonlarla sağlanmaktaydı, ancak birçok gerekçe ve radikal bir kararla fayton ulaşımından vazgeçilmiş olup artık İETT’nin tarifeli seferlerine uygun olarak elektrikli mini otobüsler ve mini taksilerle adamızda arzu edilen yerlere ulaşım sağlanmaktadır.

Adanın her noktasına sağlanan ulaşım kolaylığı, İstanbul’un son yıllardaki kaotik ortamından uzaklaşma isteği ve Pandemi sürecindeki kısıtlamalar nedeniyle özellikle Büyükada’da yaz-kış ikamet etmek isteyenlerin sayısı artmıştır.

1930 yılında Karacabey mevkiindeki Rum Ortodoks mezarlığı yakınında bulunan ve Büyük İskender'in babası Makedonya kralı II. Filip'e ait altın sikkeleri ihtiva eden Büyükada Definesi, adanın tarihine ilişkin en eski bulgudur. Hepsi 207 altın sikkeden ibaret olan define şu anda İstanbul Arkeoloji Müzesi'ndedir. Diğer Prens Adaları gibi Büyükada da Bizans döneminde sürgün yeri olarak kullanılmıştır. Adalar, Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un Fethi'nden bir ay önce alınmıştır.

I. Dünya Savaşı ve Cumhuriyet sonrasında Rum halkını kaybeden Büyükada’daki canlılık 1930’lara kadar büyük ölçüde kaybolmuştur. Ancak, 1940'lı yıllara doğru, Cumhuriyet dönemi devlet ileri gelenlerinin ve yüksek bürokrasinin, varlıklı kesimlerin rağbet ettiği bir sayfiye yeri olma özelliğini yeniden kazanmıştır. Büyükada, bu dönemde yeni köşklerle, özenli ve zevkli yapılarla süslenmiş, İstanbul halkının günlük gezinti yerlerinin de başında yer almıştır. Adanın Kuzey-Güney doğrultusuna dik olarak çıkan Dil Burnu’nun iki yanındaki Yörük Ali ve Nizam Plajları, Luna Park, Aşıklar, Viranbağ kır gazinoları, korulukları, biri iskeleden başlayıp adanın tüm çevresini dolaşan büyük tur, diğeri Araba Meydanı’ndan başlayıp Dil’den, Aşıklar Kır Gazinosu’ndan Lunapark’a oradan da Maden’e geçerek binildiği noktaya dönülen küçük tur olmak üzere araba turları, Luna Park meydanındaki süslü eşeklerle yapılan geziler Büyükada gezilerinin başlıca eğlenceleri haline gelmiştir.

Lev Troçki’nin Evi
Adını, prenslerin sürgün edildiği yer olmasından alan Prens Adalarından Büyükada, 1929-1933 yılları arasında buraya Gürcü Sovyet lideri Stalin tarafından sürgün edilen Lev Troçki’ye ev sahipliği yapmıştır. Lev Troçki’nin yaşadığı ev Nizam mahallesindedir.

Ada Müzesi
Büyükada tarihçesi İstanbul’un ilk çağdaş müzesini de görmüştür. Aya Nikola mevkiindeki eski hangar alanı müzeye dönüştürülmüştür. Adaların oluşumundan günümüze dek tüm belgeleri, objeleri, fotoğrafları, film ve sözlü kuruluş tarihiyle birlikte ziyaretçilere sunulmaktadır.

Ada Tepeleri ve Manastırlar
Ada’nın en yüksek tepesinde Aya Yorgi Kilisesi ve Manastırı bulunmaktadır. Buradaki ilk yapı, M.S. 6. Yüzyılda inşa edilmiştir. Bu mevkide ayrıca birçok kilise ve manastırın kalıntıları da bulunmaktadır. Bunlardan bazıları bugüne kadar ulaşmış, bazıları yıkıntı olarak kalmıştır.

İsa Tepesi’nde ise Hristos Kilisesi ve Manastırı bulunmaktadır. Kumsal semtindeki Ayios Dimitrios Kilisesi de adanın önemli dini yapılarındandır. Adadaki Ortodoks cemaat, büyük ayinlerini burada gerçekleştirmektedir.    

Hamidiye Camii

Büyükada’da bulunan 4 camiden mimari bakımdan en dikkat çekeni 2. Abdülhamid tarafından yaptırılan Hamidiye Camii’dir. Mimari açıdan batı etkisinde inşa edilmiş olan bu cami, Ada Camii sokağında bulunmaktadır. 

Dil Burnu, hem mesire yeri hem yeme, içme, dinlenme yeri olması ve denize ulaşımıyla plaj gibi kullanılabilen bir bölgedir. Ayrıca Maden sonunda bulunan ve halka açık Aya Nikola Plajı ve Büyük Tur yolundaki Yörük Ali Plajı da denize girilebilecek diğer plaj ve koylardır.

Aya Nikola Plaji

AYA NİKOLA PLAJI

Maden Mahallesi Yılmaz Türk Cad.
Ayanikola Mevkii No:156

Telefon: (0216) 382 41 43

Plaj ve koylar

Dil Burnu

This is a sample text. You can click on it to edit it inline or open the element options to access additional options for this element.

Büyük Tur Yolu No:40
Büyükada/ İstanbul

Telefon: 0 (216) 382 38 20

Maden Mahallesi Nakibey Çıkmazı No:17,
34970 Büyükada/İstanbul

Telefon: (0216) 382 45 01

Yörük Ali Plajı

Yörük Ali Plajı

Nizam Mahallesi Yörükali Mevkii
Yörükali Tesisleri - Büyükada- İstanbul

Telefon: (0216) 382 74 54

Oteller

NO 2 HOTEL

Çınar Caddesi Gazi Mihal Sk. NO:2
Büyükada- İstanbul
Tel: (0216) 382 10 64
www...com

VİLLA RIFAT

Yılmaz Türk Cd
Büyükada- İstanbul
Tel: (0216) 382 60 68
www...com

AHMET ERCAN

AHMET ERCAN

ATAOL BEHRAMOĞLU

ATAOL BEHRAMOĞLU

AYLA ALGAN

AYLA ALGAN

EDİZ HUN

EDİZ HUN

FERRUH ERTÜRK

FERRUH ERTÜRK

GÜL İREPOĞLU

GÜL İREPOĞLU

HAYATİ KOCAL

HAYATİ KOCAL

İBRAHİM ÇALLI

İBRAHİM ÇALLI

MUSTAFA KIRAN

MUSTAFA KIRAN

NEJAT GÜLEN

NEJAT GÜLEN

ORHAN SEYFİ ORHON

ORHAN SEYFİ ORHON

ÖZLEM YÜZAK

ÖZLEM YÜZAK

R. NURİ GÜNTEKİN

R. NURİ GÜNTEKİN

YAHYA KEMAL

YAHYA KEMAL

Lokantalar - Kafeler

ADALAR ÇALIŞMA GRUBU

Adalar Çalışma Grubu

E-MAIL

adalargrubu@gmail.com
info@adalarcalismagrubu.com

TELEFON

+90 --- --- -- --
+90 --- --- -- --

TOP