Ulaşım ile ilgili sorunları orta ve uzun vadede çözülmesi gereken sorunlar grubunda değerlendiriyoruz.
A - Anakaradan Adalara ulaşım
- Şehir hatları vapurlar İstanbul’un olduğu gibi adaların da simgesidir. Son 15 yıl içinde giderek vapur seferleri azaltılmış, motor seferleri artırılmıştır. Motorlar anakaradan adalara ulaşımda ana unsur olmuştur. Hâlbuki vapurlar motorlara oranla çok daha güven verici ve konforludur. Motor seferleri azaltılmalı, vapur seferleri artırılmalıdır. Uzun vadede mevcut vapurlardan biraz daha küçük, biraz daha hızlı vapurlar inşa edilip sefere konabilirse daha yararlı olabilir.
- Deniz otobüsü seferleri artırılmalıdır. Birkaç yıl öncesine kadar bu seferlerin kapasite dolarak 10 dakika öncesinde kapılar kapatılmaktaydı.
- Adalar arası ulaşım etkinleştirilmelidir. Günün belirli aralıklarında ring seferleri konulmalıdır.
B - Ada içi ulaşım
- Faytonların sayısı azaltılmalı ancak turist gezisi için kullanılmalı, ulaşım aracı olarak kullanılmamalıdır. Faytonlar ve atlar bakımlı olmalı, faytoncular tıraş olmalı, ehliyetsiz kişiler fayton kullanmamalı ve tüm sürücüler aynı kıyafeti giymelidir. Faytonların park yeri (servise çıkış yeri) ıslah edilmelidir. Bir veteriner tarafından atların periyodik sağlık kontrolleri yapılmalıdır. Ahırlar daha sağlıklı bir yapıya kavuşturulmalıdır, faytonların birbiriyle yarış etmesi ve müzik yayını yapması yasaklanmalı, akşam fenerlerini yakma zorunluğu getirilmelidir. Faytonlarda atların arkasında bulunan pislik sepetlerinin düzenli olarak boşaltılması, temiz ve boş tutulmasının sağlanması gereklidir
- Ada içi ulaşım için uzun akülü araçların ring seferleri yapması sağlanmalıdır. Bu iş asla özel sektöre bırakılmamalı, işletme belediye tarafından yapılmalıdır.
- Ada halkının kullandığı akülü araçlara bir kural getirilmeli, her isteyen alamamalıdır. Ada genelinde küçük yaşta (<15) araç kullananların, hızlı ve gürültülü araç kullananların cezalandırılması ve kullanımdan men edilmesi gerekmektedir. Plaka zorunluluğu getirilmeli, özellikle market ve işletme arabalarını kullananların yaşları ve araçların desibel oranı denetlenmelidir.
- Adada bisiklet kiralayan dükkânlar ada merkezinde olmamalıdır. Büyükada’da Maden tarafındaki kültür evinin maden tarafına, Nizam tarafında ise karakol civarında olmalıdır. Binicilere dikkat etmesi gereken kuralları gösteren bir yazı verilmelidir. Kask kullanımı zorunlu hale getirilmeli, bisiklete binmesini bilmeyenlere bisiklet kiralanmasını önleyici bir sistem geliştirilmeli, güzergâhlar yeniden belirlenmelidir. Kınalıada’da bisiklet kiralayan dükkânlar, nalbur gibi estetik görüntüyü bozabilen dükkânlar çarşı içinden ve ana caddelerden kaldırılmalı ve daha uygun bir yere nakli sağlanmalıdır.
- Büyükada’da bisikletler ve akülü araçlar karakol ve belediye arasındaki sahaya girmemelidir. Market servis araçlarının sabah 10.00 akşam 22.00 arasında çarşıya giriş ve çıkışı yasaklanmalıdır (marketlerin bisikletleri hariç). Ulaşım koordinasyon merkezi daha önce böyle bir karar almıştı.
- Adalar vapur ve motor iskelelerine yakın, bisiklet girmesinin yasaklandığı bölgenin dışında bisiklet ve akülü araç park yerleri yapılmalıdır.