ADALAR ÇALIŞMA GRUBU

Büyükada

Adalar Çalışma Grubu’nun
Adalar’ın Sorunları ile İlgili Görüş ve Önerileri

Adalar yaklaşık 200 yıla yakın bir süredir Osmanlı İmparatorluğu’nun ve Türkiye Cumhuriyeti’nin en müstesna yerlerinden biriydi. Güzelliğin, huzurun ve güvenin simgesi idi. Modern bir köy gibiydi.

Adalarda oturan insanların çok büyük bir kısmı birbirlerini tanır, birbirlerinin mutluluğunu ve acısını paylaşırlardı. Yazın gelmesi hep iple çekilirdi.

Maalesef son 20-25 yıldan beri Adalar ilçesi bu özelliklerini her geçen gün biraz daha fazla kaybetmeye başladı. Zamanla Adalar’ın müstesna yapılaşması da bozuldu. Ada mimarisine uymayan binalar yapıldı. Bu koşullarda Adalar’da yaşayan eski ailelerin adalardan ayrılmasına tanık olduk.

Ülkelerde önce kültürel bir kalkınma gerçekleşir ve bunu ekonomik kalkınma takip eder. Kültürel kalkınma olmadan sürekli bir ekonomik kalkınma olması söz konusu değildir. Kültürel mirasa sahip çıkan ülkeler yarınlarına güvenle bakabilirler.

Dünyada eşsiz bir coğrafi konuma ve kültürel mirasa sahip olan İstanbul maalesef bu kültürü ve coğrafi güzelliği koruyamamıştır. Dünyada 3 büyük imparatorluğa başkentlik yapmış İstanbul’dan başka bir şehir bulunmamaktadır. İki denizi birleştiren doğal bir suyolu (Boğaz) ve Haliç gibi diğer bir doğal suyoluna sahip olan, birbirinden güzel tepeler üzerine kurulmuş bir şehirdir İstanbul. Kültürel mirasını koruyabilmiş olsaydı bugün, dünyanın turizm ve kültür başkenti olurdu. İstanbul’un turizm geliri İstanbul’da yaşayanların mutlu olmasına yetebileceği gibi, buradan başlayan turizm dalgasının, her yerinden tarih fışkıran Anadolu’ya yayılması ile ülke görünümü bugünkünden çok daha iyi olabilirdi.

Memnuniyetle belirtebiliriz ki Adalar İstanbul’un bozulmasından bir nebze kendini koruyabilmiş, diğer tüm ilçelerden daha az bozulmuştur.

Kültürel mirasımıza sahip çıkıp, onu gelecek nesillere devretmek bizlerin görevidir.

Adalar’daki kültürel mirasımızı, Adalar’da görev yapan devlet görevlilerinin, Adalar ilçe belediyesinin ve halkın iş birliği ile koruyabiliriz. “Karanlıktan şikâyet edeceğine kalk bir mum yak!” veciz sözüne uyarak biz bu iş birliğine hazır olduğumuzu belirtmek isteriz.

Adalar’ın sorunlarını kısa, orta ve uzun vadede çözülebilecek sorunlar olarak üç başlık altında, Adalar’ın ulaşım sorunlarını ise ayrı bir başlık altında sunmayı uygun bulduk. Burada, belirlemiş olduğumuz sorunları ve çözüm önerilerimizi görebilirsiniz. Yetkililere bir nebze de olsa ışık tuttuğumuzu hissetmek bizi mutlu edecektir.

Adalar Çalışma Grubu adına

Başkan
Prof. Dr. Hasan Serdaroğlu

Kısa Vadede Çözümlenebilecek Sorunlar (1-2 ay)

  1. Lokantalar kendilerine ayrılan kullanım alanının dışına çıkmamalıdır.
  2. Lokantalarda hanutçuluğa son verilmelidir.
  3. Seyyar satıcıların sokak ve kaldırımları işgal etmemesi, gerekiyorsa bunlara bir yer gösterilmesi sağlanmalıdır.
  4. Temizliğe önem verilmesi; yolların, kaldırımların, çarşının temiz olması; temizlik personelinin temizlik araçlarının artırılması ve denetlenmesi gerekmektedir.
  5. İlaçlama işlerine önem verilmeli ve bu işlemler daha sık yapılmalıdır.
  6. Çöpler geç saatlerde toplanmalıdır.
  7. Kamuya ait araçların iskele bölümüne acil durum dışındaki giriş saatlerinin belirlenmesi gerekmektedir.
  8. Başıboş kedi ve köpekler için bir çözüm bulunması (kısırlaştırma ve barınak gibi) gerekmektedir.
  9. İtfaiye ve ambulans yollarının hep açık tutulmalıdır.
  10. Uyuşturucu madde kullanımıyla mücadelenin etkinleştirilmesi gerekmektedir.
  11. Manav ve bakkallarda satılan ürünlere mutlaka fiyat etiketi konulması gerekmektedir.
  12. Ulaşım bölümünde bahsedildiği gibi akülü araç ve bisiklet sorunlarının düzene konması
  13. Lokanta ve kafe bölgelerine sık aralarla çöp konteynerleri konulmalıdır.
  14. Adalar genelinde çöp kovası ve konteyner sayısı artırılmalı ve bunlar ada dokusuyla uyumlu olmalıdır. Bu konuda grubumuzun çizim tasarımları bulunmaktadır.
  15. Sahildeki lokantalar önünden saat 11.00-24.00 arası araç geçişinin engellenmesi
  16. Sahile asla ve asla yeni lokanta yapımı için ruhsat verilmemeli, ruhsat süresi dolanların ruhsatları yenilenmemelidir. Sahil halka ait olmalıdır.
  17. Büyükada sahildeki lokantaların ön kısımlarındaki kapalı bölümlerinin lokanta önüne çekilerek sahil kısımlarının açılması

Orta Vadede Çözümlenebilecek Sorunlar (1 - 2 yıl içinde)

  1. Her adanın girişine adanın büyükçe bir haritası konmalı, Adalar’ın önemli turistik noktaları haritalarda belirtilmelidir.
  2. Büyükada’da ada girişinde iskelelerin hemen karşısında gelen turistlerin müracaat edebileceği bir turizm bürosu olmalı ve yukarda bahsi geçen ada haritası onun yakınında yer almalıdır.
  3. Büyükada’da İskele Meydanı ve Saat Kulesi Meydanı bir kasaba görünümündedir. Buralarda yer alan binalar belirli bir renge boyanmalı veya giydirilmeli, buradaki tabelaların belirli bir formatı olmalıdır.
  4. Büyükada’da İskele-Atatürk Meydanındaki kafeler, kiraladıkları alanların ötesine geçerek meydana taşmakta ve gezi meydanının küçülmesine yol açmaktadır. Meydanı işgal etmeleri önlenmelidir.
  5. Ada ön görünümü ve ada estetiğine gereken önem verilmelidir.
  6. Ada merkezlerindeki tabela kirliği, farklı saçak ve sundurmaların yol açtığı görüntü kirliliği, farklı masa, iskemle, nargile karmaşasından kurtulup belirli bir düzen sağlanmalıdır.
  7. Adalar’da görünen noktalara, özellikle park ve orman alanlarına, halkı eğitecek levhalar konmalıdır.
  8. Adalar’daki kaldırımlar çok kötü durumdadır. Yollar ve kaldırımlar daha bakımlı hale getirilmelidir.
  9. Adalar’da bulunan fazla motor iskelelerinin sayısı azaltılmalıdır.
  10. Çevre düzenlemesi, parkların daha düzenli hale getirilmesi, yeni park alanlarının yaratılması, özellikle çocuk parkalarının düzenlenmesi sağlanmalıdır.
  11. Lunapark yeniden düzenlenmelidir.
  12. Aya Yorgi Kilise ve Lokantasına özellikle akşam saatleri ve hafta sonlarında tahsis edilecek bir araçla çıkılıp inilmesi uygun olur.
  13. Büyük tur yolundaki ŞEHİTLİĞİMİZİN ıslah edilmesi gerekmektedir. Şimdiki halde olması yakışıksız bir durum arz etmektedir.
  14. Adalardaki umumi tuvalet sayısı artırılmalı ve modernize edilmelidir.
  15. Sağlık sisteminin iyileştirilmesi için çaba sarf edilmelidir.
  16. Büyükada vapur iskelesinin üst katı kira kontratı bittiğinde ya da hukuki sorunlar giderildiğinde sosyal etkinlikler için kullanılmalıdır.
  17. Mart ayı sonundan başlayarak, üreme mevsimleri gelmeden sinek ve böceklerle etkin mücadele edilmelidir.
  18. Her adada, ada sakinlerinin denize girebilmesi için halk plajı yapılmalıdır. Bu plajlar ya belediye tarafından işletilmeli veya özel şahıslara uygun fiyatlarla kiraya verilmelidir. Bu plajlardan sadece ada halkı cüzi bir ücret karşılığında yararlanabilmelidir.
  19. Adalardaki polis ve zabıta sayısı yaz aylarına artırılmalıdır.
  20. Orman alanlarının temizliğine önem verilmelidir. Günübirlik ziyaretçilerin bıraktığı cam kırıkları mercek vazifesi görerek orman yangınlarına sebep olabilmektedir. Ormanlarımızın korunmasına azami dikkat edilmesi gereklidir.
  21. Orman alanlarında bulunan hidrant hatlarının tamamlanarak çalışır halde tutulması gereklidir.
  22. Tüm adaların kent ormanı veya milli park statüsüne geçmesi düşünülmelidir.
  23. Çarpık yapılaşmaya asla izin verilmemelidir.
  24. Deprem, Adalar’ın en önemli sorunlarından ve buzdağının altta kalan kısmıdır. Kaymakamlık ve Belediye işbirliği yaparak gerekli hazırlıklar yapılmalı, halk bu konuda bilgilendirilmelidir.
  25. Hayati tehlike durumlarında ilgili birimleri harekete geçirerek Adalar halkına güvenli, hızlı ve etkili acil yardım hizmeti sunmak, halkın afet bilincinin ve afet durumlarındaki acil tepki yeteneğinin geliştirilmesine katkı sağlamak gerekmektedir. Afet öncesi, afet anında ve afetin etkilerinin devam ettiği durumlarda, afetin en az zararla atlatılmasını sağlamak amacıyla Adalar’daki resmi kurum ve kuruluşlar arasında etkin bir koordinasyon ve iş birliği sağlanmalıdır.
  26. Adaların mevcut yapılarının depreme dayanıklılık testlerinin mutlaka yapılması sağlanmalıdır.
  27. Adalar afet planı hazırlanmalıdır.
  28. Adalar imar planının bir an önce çıkarılmasını sağlayarak, Adalar’da güçlendirilmesi gereken binaların güçlendirilmesini, yıkılıp yeniden yapılması gereken binaların yapılmasını sağlamak gerekmektedir.

Uzun Vadede Çözümlenebilecek Sorunlar (2-5 yıl içinde)

  1. Büyükada’nın Şerefiye Yolu Karakol meydanından başlayıp Anadolu Kulübünde son bulmaktadır. Bu yolu Çankaya meydanına kadar devam ettirmek, Çankaya meydanını ıslah edip şık bir hale getirmek gerekir.
  2. Şerefiye Yolu etrafına antik görünümlü lambalar, banklar yerleştirilmesi burayı çok güzelleştirecektir.
  3. Bazı sokak, cadde ve meydanlara adalarımızda iz bırakmış insanların isimleri verilebilir.
  4. Adalar genelinde kanalizasyon ve temiz su borularının bakımı gerekmektedir. Bazı mazgallardan yazın kötü kokular gelmektedir.
  5. Sportif aktiviteler artırılmalı, kros yarışları, yüzme yarışları ve yelken yarışları düzenlenmelidir. Adalar özellikle su sporları için bir üs haline gelme potansiyeline sahiptir.
  6. Adalar’da sporun gelişmesinde en önemli kurumlar olan su sporları kulüplerine, amatör spor kulüplerine destek verilmesi, imar sorunlarının çözümlenmesine katkı verilmesi ve hazırlanacak 1/1000’lik imar planlarında kulüplerin korunması sağlanmalıdır.
  7. Sokak lambalarının hep aynı formda olması sağlanmalıdır.
  8. Adalar’ın kültürel yapısında önemli bir yere sahip olan birçok bina terk edilmiş, yıkılmaya yüz tutmuş durumdadır. Bu binalar ile ilgili bir protokol hazırlanıp restore edilmeleri ve kullanıma hazır hale getirilmeleri gerekmektedir. Böylece bu binalar Adalar’ın görünümüne bir güzellik katmış olacak ve yıkılmaları sonucunda meydana gelebilecek kazalara neden olmaları önlenmiş olacaktır. Ayrıca kötü amaçlı kişiler tarafından kullanımlarının da önüne geçilmiş olacaktır.
  9. Mevcut binaların dış görünümünün daha güzelleştirilmesi için projeler yapılarak Adalar daha da güzelleştirilebilir.
  10. Adalar Müzesi, merkeze veya merkeze çok yakın, herkesin kolayca ulaşabileceği bir yere nakledilmelidir.
  11. Doğal ve tarihi sit alanı, açık bir müze gibi olan adalarımızın UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınmasının sağlanması için çaba sarf edilmedir.
  12. Adalar’ın karakterine uygun sanat faaliyetlerini artırmak ve teşvik etmek gerekir.
  13. Cam atölyelerinin açılması, teşvik edilmesi, Adalar’a özgü hediyelik eşya üretilmesi teşvik edilmelidir.
  14. Yazın ve kışın kullanılabilecek, kültür ve sanat etkinliklerin düzenlenebileceği bir kültür merkezi kurulmalıdır. Burada özellikle yaz aylarında hafta sonlarında ulusal ve uluslararası kültürel ve folklor festivalleri planlanmalıdır.
  15. Gençlerimizin giderek Adalar’dan uzaklaştığını gözlemlemekteyiz. Onlara tekrar Adalar’ı sevdirmek, Adalar’da zaman geçirmelerini sağlamak için gençlik etkinliklerinin artırılması gerekmektedir. Alt genç grubu ve üst genç grubu olarak eğlence parkları, spor faaliyetleri düzenlenmelidir.
  16. Ulaşım araçları için başka bir yer tespit edilebilirse eski fayton meydanı ıslah edilerek bir eğlence ve kültür merkezi haline getirilebilir. Burası gençlerimizin adada kalmasını sağlayabileceği gibi ada için de büyük bir prestij imkânı olabilir.
  17. Adalar Belediyesinin gelirinin artırılması için karadan Adalar’a ulaşım ücretlerinde %10’luk bir artış yapılmalı ve bu ücret direkt belediye gelirlerine ilave olmalıdır. Kanunlarımıza göre bir sakıncası yoksa turistlerden ayakbastı parası alınmalı (Adalar’ın turizm alanı olduğu kabul edilerek bunu gerçekleştirmek mümkün olabilir).
  18. Heybeliada Sanatoryum Binasının Yaşlılar Kültür Merkezi adı altında yaşlı bakım evi olarak restore edilip, sadece İstanbul’un değil Türkiye’nin hizmetine sunulması büyük bir ihtiyacın giderilmesini sağlayacaktır.
  19. Adalar’da her adaya göre az ve uygun sayıda, sadece turizme yönelik, asla ulaşım aracı olarak kullanılmayacak, eğitilmiş sürücülerin süreceği modern faytonların kullanıma sunulması ada nostaljisine uygun bir davranış olacaktır.
  20. Heybeliada ve/veya Büyükada’da bir botanik parkının oluşturulması uygun olacaktır.

Adalar Çalışma Grubu

E-MAIL

adalargrubu@gmail.com
info@adalarcalismagrubu.com

TELEFON

+90 --- --- -- --
+90 --- --- -- --

TOP